Tot és mentida
 
"Periodisme de bona factura però sense xuleries literàries. Amb un llenguatge depurat, una retòrica modesta que insinua més que exhibeix i opinions sobre temes que poden semblar banals, Quim Monzó construeix un  extraordinari retaule de la societat catalana."

El Periódico, Barcelona

 

"El senyor Monzó és un dels ciutadans amb el cervell més ben moblat que circulen per aquest país. I no només excel·leix com a escriptor de ficció sinó que eleva el sentit comú a gènere literari a través dels seus articles quasi diaris a la premsa. Tot és mentida aplega cent tres textos publicats entre 1997 i 1999. La millor teràpia contra la caspa que d'un temps ençà ens envolta."

Joan Josep Isern, Avui, Barcelona

Gegant

És aquest un llibre extraordinari i el seu autor un dels pocs escriptors catalans autènticament grans. ¿Qui ha sabut crear tants lectors com Quim Monzó, modificar (educar) els seus gustos amb tant de talent, construir una obra tan recreativa, brillant, coherent? ¿I alhora burlar-se de la crítica casposa i redemptora escrivint exactament el que li ha donat la gana, com i quan li ha semblat? Amb Tot és mentida tornaran a arrufar el nas: "Un altre llibre d'articles de diari", pretextaran. Són els que creuen que el periodisme és un gènere menor i que Monzó encara no ha fet literatura seriosa perquè no escriu la que ells voldrien.
Amb Monzó ho tenen magre: és exactament refractari a qualsevol mena de fatxenderia literària. Com Cervantes o Flaubert ha adoptat la retòrica de la modèstia, insinuant i no exhibint el que sap, oferint històries banals, amb un llenguatge depurat, elegant i metàl·lic. No fa com molts que presenten qualsevol collonada com si fos literatura de profunditat. Al contrari: amaga grans textos sota l'aparença de la intranscendència. Sota l'aparença dels gèneres menors, com el conte i l'article de diari.
El periodisme de Monzó és de primera qualitat, hereu del millor de D'Ors, Carner, Sagarra, Foix o Pla. Article rere article ha anat construint un extraordinari retaule de la societat catalana d'avui, germà del Glosari, Les bonhomies, L'aperitiu, Calendario sin fechas . Una època feta de paradoxa, de passions baixes i ideals destruïts, d'angoixa i de sexe, de grans mentides i veritats oblidades. Monzó critica, riu, descriu, aplaudeix i transgredeix constantment els prejudicis dels lector, les seves expectatives adotzenades. Creu en la democràcia però no s'agenolla davant de la majoria, és un enamorat de la premsa, però denuncia la borratxera sensacionalista que amenaça amb desacreditar-la. Que les ulleres del tòpic ens impedeixen veure la realitat. Que tot és mentida , sí. El títol del llibre és absurd perquè es nega a ell mateix i al mateix temps és un esclat de ràbia davant de la gran mentida en què vivim i que escanya el sentit comú. I també és una picada d'ull per a lectors subtils. Li dóna la volta a Allò que no diu La Vanguardia de J.V. Foix. I estableix un eco amb una obra de teatre de Shakespeare, Tot és veritat. El text, inspirat en la història recent d'Anglaterra reclamava veritat a la seva ficció. Monzó, que parla de la història recent de Catalunya reclama ficció per al seu periodisme. Transgredint la frontera entre els gèneres, dignificant la premsa amb la gimnàstica intel·lectual del dubte, de la paradoxa, amb la dignitat de la literatura. En el panorama actual català potser existeixi un escriptor més alt que Monzó, però no més gran.
Jordi Gàlvez, EL PERIÓDICO, Barcelona

:

Gigante

Es éste un libro extraordinario y su autor uno de los pocos escritores catalanes auténticamente grandes. ¿Quién como Quim Monzó ha sabido crear tantos lectores, modificar (educar) sus gustos con tanto talento, construir una obra tan creativa, brillante y coherente? ¿Y burlarse al mismo tiempo de la crítica casposa y redentora escribiendo exactamente lo que le ha dado la gana, cuándo y cómo le ha parecido? Con Tot és mentida volverán a fruncir el ceño: "Otro libro de artículos de diario", pretextaran. Son quienes creen que el periodismo es un género menor y que Monzó aún no ha hecho literatura seria porque no escribe la que ellos querrían.
Con Monzó lo tienen crudo: es exactamente refractario a cualquier tipo de chulería literaria. Como Cervantes o Flaubert ha adoptado la retórica de la modestia, insinuando y no exhibiendo lo que sabe, ofreciendo historias banales, con un lenguaje depurado, elegante y metálico. No hace como muchos que presentan cualquier pijada como si fuera literatura de profundidad. Al contrario: esconde grandes textos bajo la apariencia de intrascendencia. Bajo la apariencia de los géneros menores, como el cuento y el artículo de diario.
El periodismo de Monzó es de primera calidad, heredero del mejor de D'Ors, Carner, Sagarra, Foix o Pla. Artículo tras artículo ha ido construyendo un extraordinario retablo de la sociedad catalana de hoy, hermano del Glosari, Les bonhomies, L'aperitiu, Calendario sin fechas. Una época hecha de paradojas, de bajas pasiones e ideales destruidos, de angustia y de sexo, de grandes mentiras y verdades olvidadas. Monzó critica, ríe, describe, aplaude y transgrede constantemente los prejuicios del lector, sus expectativas adocenadas. Cree en la democracia pero no se arrodilla ante la mayoría, es un enamorado de la prensa pero denuncia la borrachera sensacionalista que amenaza con desacreditarla. Que las gafas del tópico nos impiden ver la realidad. Que todo es mentira, sí. El título del libro es absurdo porque se niega a sí mismo y al mismo tiempo es un estallido de rabia ante la gran mentira en que vivimos y que ahoga el sentido común. Y también es un guiño para lectores sutiles. Le da la vuelta a Allò que no diu La Vanguardia de J.V. Foix. Y establece un eco con una obra de teatro de Shakespeare, Todo es verdad . El texto, inspirado en la historia reciente de Inglaterra reclama verdad para su ficción. Monzó, que habla de la historia reciente de Cataluña reclama ficción para su periodismo. Transgrediendo la frontera entre los géneros, dignificando la prensa con la gimnasia intelectual de la duda, de la paradoja, con la dignidad de la literatura. En el panorama actual catalán quizás exista un escritor más alto que Monzó, pero no más grande.
Jordi Gàlvez, EL PERIÓDICO, Barcelona

:

Tot és veritat

Fa més de vint anys que Quim Monzó publica articles amb una assiduïtat quasi diària. Són uns articles peculiars, fluctuen entre la típica columna d'opinió i la típica il·lustració de costums sense ser cap de les dues coses. Cert que opina i il·lustra, però d'una manera sempre original i sorprenent. Plegats o d'un en un, testimonien que Monzó és un dels grans (potser el més gran) caçador d'instants —amb la vista d'un fotògraf i la intenció d'un sagitari— de la literatura catalana. Proven també que la lleugeresa pot ser profunda i la ironia reveladora; que som com som i fem la fila que fem (i que així hi ha qui ho veu i ho assenyala); que hi ha tantes tragèdies que fan riure com comèdies que fan pena; que no hi ha detall tan petit que no continga un món ni gènere menor per a l'artista expert. Són aquelles coses que repetim sense creure-les fins que arriba algú i ens demostra que posar una paraula rere una altra és un art quan sembla un joc. Quim Monzó juga com un mestre. Per així, quan ens endinsem per les rutes miniades que són els seus articles, no sabem mai cap a on ens conduiran. Astut parent de Stendhal, Monzó ens diu que en els articles vol posar un espill davant un tema petit, moure'l una mica i reflectir alguna cosa superior. Els camins del Senyor són inescrutables, però els espills que hi dissemina Quim Monzó fan de molt bon mirar. Ara n'ha aplegat un centenar en un nou llibre i els lectors estem d'enhorabona.
Enric Sòria, AVUI, Barcelona

:

El dedo acusador

A principios de los años ochenta Tusquets publicó en un par de volúmenes los artículos que Fran Lebowitz escribía para Interview. La autora salía en la portada, estirada en el sofá, con un look masculino muy elegante, hablando por teléfono. El teléfono aparecía continuamente en el texto, era un símbolo del individualismo que había desplazado las causas colectivas. En los libros de Lebowitz, Monzó encontró la confirmación de algunas de sus ideas de aquel momento. Olvídate de las ideologías y las modas —decía—, tu libertad acaba donde empieza la del vecino. Y viceversa.
En los artículos de Monzó el protagonismo del teléfono ha pasado al taxi. A diferencia del trasporte colectivo, donde uno se amolda a la masa, el que viaja en taxi conserva la intimidad. El taxi es una especie de cámara focal: desde el asiento de atrás, Monzó observa y sonsaca al taxista. El chófer es un índice ambulante (de la poca vitalidad del catalán, del descrédito de los políticos, de la anestesia de la sociedad civil). Desde el taxi escucha a los tertulianos de las emisoras castizas —e incluso una vez sorprende sobre el tablier un pequeño televisor— observa el tráfico que discurre por su lado, pero no como un simple conductor irritable y gregario: a distancia. Desde esa distancia contempla la farsa en la que se ha convertido la realidad social.
Empezando por la idea de Cataluña. Cuando comenzó sus colaboraciones en la prensa, Monzó era más militante, tomaba partido, escribía para un público que compartía una idea (una idea muy general: querían vivir en catalán). La idea se ha desvanecido y en su lugar se ha construido una ficción. Monzó hurga con el dedo acusador en las articulaciones mal ajustadas de esa fantasía irreal. Denuncia a los políticos que endosan a los ciudadanos la responsabilidad ecológica y los deberes solidarios. Hay en estos artículos un intento casi desesperado de esquivar las tendencias dominantes, eludir los protocolos, zafarse de la corrección política. Revelando incongruencias en los argumentos de películas y teleseries, consignando el patinaje léxico y las absurdas rutinas de la burocracia. Como un detective, como Dalí con su método paranoico-crítico, Monzó nos indica que nada es casual, que detrás de una imagen hay siempre otra, que una distancia abismal separa el simulacro de la vida pública de los intereses privados y el poder oculto.
Desde hace un tiempo los artículos de Monzó incorporan una dimensión temporal. A través de referencias a la época progre nos habla de decenas de pequeñas claudicaciones, no tanto por lo que representaron en sí mismas, sino por lo que dicen sobre la comedia humana. Paralelamente, reproduce un sentimiento de angustia ante la realidad que se autodestruye en pocas horas. ¿Se acuerdan? —interpela Monzó a sus lectores— fue sólo hace unos meses. Hay que incorporar el nombre del Chino a la Rambla del Raval, si no, nadie recordará lo que un día fue. Vivimos en una espiral de renuncias y olvido, un proceso de degradación del tiempo subjetivo y de la identidad colectiva antes de recomenzar una nueva vida, en una Cataluña ya definitivamente americanizada y hollywoodiense.
Los artículos de Monzó son un documento impresionante de la vida de este país desde los últimos ajetreos de la progresía hasta ese "finis cataloniae" que no se cansa de anunciar. Entre Del tot indefens davant els hostils imperis alienígenes y Tot és mentida ha dado otra vuelta de tuerca. Haría bien Vallcorba en ir pensando en una edición en cuero rojo, con la Q y la M repujadas. Para que quede.
Julià Guillamon, LA VANGUARDIA, Barcelona